Gelato Izery, czyli pyszne włoskie lody

kolejka po lody

 

 

 

W poniedziałkowe popołudnie na lubomierskim rynku zaparkował samochód inny, niż wszystkie.

 I szybko ustawiła się do niego kolejka.

Okazało się, że nadarzyła się okazja posmakowania pysznych lodów.

Sympatyczny pan z uśmiechem serwował chętnym różne lody, informując, że smakują one jak te, z PRL-u.

Można więc było posmakować tych pyszności o wielu smakach.

A było w czym wybierać.

Najchętniej kupowane były lody o smaku śmietanki.

Jeszcze inne smakowały jak kefir z porzeczką, mleczko w tubce, sorbet truskawkowy, mango, czekolada. I wszystkie były naprawdę pyszne. Smaki można było sobie dobierać według gustu.

Porcja była pokaźna i kosztowała 7 zł.

 

Właściciel tej oryginalnej lodziarni poinformował, że do Lubomierza będzie przyjeżdżał w każdy wtorek i niedzielę (po sumie).

 

A Gelato Izery to lokalna, obwoźna lodziarnia serwująca tylko naturalne lody, która swoją siedzibę ma w Małej Kamienicy, działa od roku.

 

Gelato – to po włosku lody.

Baza tych lodów składa się z żółtek, mleka i śmietany.

Przyrządzane są one z naturalnych składników, bez barwników i konserwantów.

Powstają każdego dnia ze świeżych produktów, zawierają mniej cukru i są mniej kaloryczne niż lody przemysłowe.

Ubijane są znacznie wolnej niż lody przemysłowe, są gęstsze, cięższe i bardziej kremowe, co przekłada się na „większą ilość loda w lodzie” oraz wyraźny i intensywny smak.

Gelato są również bardziej miękkie i przyjemniej się spożywa niż lody przemysłowe.

 

I z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że lody są przepyszne, warto się o tym przekonać samemu!

 

Tekst i zdjęcia: Jadwiga Sieniuć

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email